zdrowa owsianka

Dzieci bardzo często dziwią się swoim rodzicom, dlaczego zamiast słodyczy, namawiają do zjedzenia owsianki. Nie ma co ukrywać, posiłek ten nie przypada do gustu maluchom. Jednak w miarę upływu lat i nabywania wiedzy, tajemnica ta rozwiązuje się. Owsianka to posiłek powstający z produktów zbożowych. Warto ją wprowadzić do diety, ponieważ niesie ze sobą wiele zdrowotnych właściwości. Sprawdź, jakie produkty zbożowe warto wprowadzić do diety na stałe i jakie korzyści odczuwa organizm człowieka!

Owsianka — dlaczego to od niej warto zacząć dzień?

Owsianka https://mojemusli.pl/blog/pozywna-owsianka-do-pracy-w-kilka-minut-sprawdz-jak-ja-przygotowac/ powstaje ze zbóż. Do najistotniejszych cech tych produktów spożywczych należy ich bogactwo w błonnik. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, węglowodany o dość niskim indeksie glikemicznym oraz cenne białko roślinne. Zboża są też stosunkowo niskokaloryczne. Zjedzenie owsianki na śniadanie to gwarancja, że uczucie sytości pozostanie z nami na dość długi czas. Dzięki temu nie podjadamy pomiędzy posiłkami, ponieważ nie odczuwamy takiej potrzeby.

Owsianka nie musi być tylko zbożem ugotowanym na wodzie czy mleku. Można do tego posiłku dodać różnorodne dodatki, które są smaczne, sycące, niekiedy słodkie, ale przede wszystkim zdrowe.

Z czym jeść owsiankę?

Jedząc poranną owsiankę, śmiało można sobie ją urozmaicić, dodają fantastyczne, a przede wszystkim zdrowe orzechy, suszone owoce, nasiona, świeże owoce i wiele więcej. Owsianka z orzechami nie tylko an długo nasyci, ale również zapewni organizmowi sporo zdrowych tłuszczy. Poza tym orzechy posiadają liczne minerały, dlatego warto po nie sięgać każdego dnia.

Jeśli nie orzechy, do owsianki można dodać suszone owoce. Fantastycznie sprawdzają się u osób z problemami trawiennymi, ale nie tylko. Daktyle, figi, suszone śliwki, morele — to tylko kilka przykładów dodatków, jakimi można udekorować poranną owsiankę.

Świeże owoce, takie jak banan czy jabłko to rewelacyjna opcja na śniadanie, jak i drugie śniadanie. Można je dodać do owsianki, aby uzyskać wyrazisty smak oraz nieco słodyczy w owsiance.

Bardzo popularnym dodatkiem do owsianki jest masło orzechowe. Miód również doskonale sprawdza się w tej roli.

Rozmaite ziarna i korzyści z nich płynące

Co poza owsianką? Jak dostarczyć organizmowi zdrowych produktów zbożowych? Przede wszystkim warto sięgać po kaszę jęczmienną. Posiada białko, witaminy z grupy B oraz cenne minerały. W kaszy jęczmiennej dominuje selen, który znany jest jako fantastyczny przeciwutleniacz.

Ryż jest kolejnym chętnie wybieranym zbożem. Choć jest średnio kaloryczny, niesie ze sobą korzyści w postaci witamin B oraz E.

Kasza jaglana jest smaczna, a przy okazji zdrowa. Najistotniejszą jej zaletą jest lekkostrawność. Polecana jest osobom z kłopotami trawiennymi.

Kasza kukurydziana to bogactwo witamin. Posiada w sobie przede wszystkim witaminy z grupy B, A, E oraz PP. W śladowych ilościach znajdziemy w niej krzem czy żelazo.

Gryka to prawdziwy arsenał potasu, żelaza i magnezu. Produkuje się ją z pełnych ziaren, w formie rozdrobnionej, jak i o łamanej strukturze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here