Najczęściej występujące choroby pszenicy

Pszenica jest rodzajem zbóż, pochodzącym z Azji środkowej i południowo – zachodniej. Wywodzi się z rodziny wiechlinowatych, w której wyróżnia się około 20 gatunków pszenicy. Po kukurydzy i ryżu, jest najczęściej uprawianym zbożem w światowej produkcji. Gatunki występujące w Polsce to: pszenica polska, zwyczajna, twarda, płaskurka i orkisz. Pszenica polska jest efemerofitem, czyli gatunkiem obcego pochodzenia, który w danym kraju występuje jedynie przejściowo, bo został sprowadzony z innego państwa. Odmiany pszenicy, które są współcześnie uprawiane, zostały zmodyfikowane. Dzięki temu są bardziej odporne nie tylko na suszę czy wysokie temperatury, ale i choroby.

Jakie choroby atakują pszenicę?

Modyfikacja nie jest jednak w stanie zapobiec chorobom pszenicy całkowicie. Nadal występują takie, które niszczą plony i przynoszą rolnikom straty. Problemem są przede wszystkim choroby pszenicy wywoływane przez grzyby. Często pojawiają się one również u innych zbóż. Ich występowanie jest silnie zróżnicowane. Zależy to od regionu, w którym pszenica jest uprawiana, a przy okazji od warunków, które występują na danym terenie. Grzyby rozwijają się szybciej w miejscach o dużej wilgotności i wysokich temperaturach. Największe zagrożenie stanowi septorioza paskowa liści, która jest przyczyną nekrozy roślin. Wiele metod jej zwalczania znajdziesz na stronie syngenta.pl. Inne groźne choroby to rdza żółta, fuzarioza kłosów, mączniaki, brunatna plamistość liści, pleśń śniegowa i pałecznica zbóż. Brunatna plamistość liści może spowodować straty w plonie sięgające nawet 50 %. Nieduże plamki na zewnętrznych liściach po kilku dniach przyjmują czarną barwę. Plama wygląda jak niegroźna, rozmyta obwódka, w jej rezultacie dochodzi jednak do infekcji, a następnie do zamierania.

Jak zapobiegać chorobom, które atakują pszenicę?

Niektóre choroby pszenicy mają wspólne podłoże, co powoduje, że należy je zwalczyć w taki sam lub podobny sposób. Przy większości z nich pierwszym krokiem jest przerwa w uprawie roślin na polu, na którym wystąpiła infekcja i unikanie siewu odmian podatnych na chorobę. Kolejne kroki znajdziesz na stronie syngenta.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here