frytki

Obecnie łatwiej jest sporządzić listę zdrowej żywności niż wymienić wszystkie szkodliwe – tych ostatnich jest wielokrotnie więcej. Najsmaczniejsze potrawy tłuste, słodkie i słone są zazwyczaj najbardziej szkodliwe. Producenci produktów, walcząc o zysk, dokładają wszelkich starań, aby klienci kupowali coraz więcej. Jednak kupując i jedząc więcej tłustych i słodkich potraw, zdecydowanie szkodzimy swojemu zdrowiu. Przyjrzyjmy się najbardziej niezdrowym produktom i rozwiązaniu, które pomoże utrzymać zdrową i dodatkowo smaczną dietę.

Produkty, które szkodzą naszemu zdrowiu

Wielu dietetyków zgodnie stwierdza, że frytki i chipsy to jedne z najgorszych produktów. Oba produkty to mieszanki węglowodanów i tłuszczu, barwników i substytutów smaku. Dania takie jak frytki i chipsy nie przynoszą żadnych korzyści. Ponadto do produkcji frytek często wykorzystuje się nieorganiczne ziemniaki, przy uprawie których stosuje się pestycydy i inne środki chemiczne. Na drugim miejscu są przetwory mięsne niskiej jakości, na przykład wędliny, boczek, kiełbasy, kiełbasy. Zawierają hormony, azotany i inne szkodliwe dodatki. Produkty wędliniarskie niskiej jakości składają się głównie ze skór wieprzowych, smalcu, chrząstek i resztek mięsa oraz 25-30% transgenicznej soi, a także z barwników spożywczych, aromatów, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Nie dotyczy to oczywiście wszystkich wyrobów mięsnych jak np. mięsa wysokiej jakości. Napoje gazowane to kolejny wróg zdrowego odżywiania. Są to produkty niemal w całości stworzone z chemii – naturalna jest tylko woda. Napoje gazowane „zero” są uważane za zdrowsze, ponieważ nie szkodzą figurze. Jednak, gdy mają zero kalorii, zawierają substancje słodzące. Picie takich napojów może zaburzyć metabolizm. Ponadto obfitość barwników może powodować ciężkie reakcje alergiczne, a dwutlenek węgla zwiększa kwasowość żołądka.

Inne produkty, których powinniśmy unikać

Składniki używane w produktach oferowanych w McDonald’s, Burger King, KFC i innych restauracjach typu fast food zawierają wiele dodatków chemicznych i substancji rakotwórczych.  Regularne spożywanie fast foodów oprócz otyłości i wysokiego poziomu cukru we krwi powoduje problemy z układem nerwowym. Samodzielnie przygotowany majonez nie szkodzi naszemu organizmowi, jeśli jest używany w rozsądnych ilościach. Jednak majonez, który kupujemy w sklepach, to produkt bardzo wysokokaloryczny, dodatkowo zawiera ogromną ilość tłuszczu i węglowodanów, smaku i żywność modyfikowaną genetycznie. Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że wymienione produkty są niezdrowe. Nie każde jest jednak gotowy odmówić sobie smakołyków. Rozwiązaniem jest dieta pudełkowa Trójmiasto, która łączy w sobie zdrowe produkty z doskonałym smakiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here