Garnki i patelnie to naczynia będące nieodłącznym elementem wyposażenia każdej kuchni. Dobrze dopasowane są gwarancją codziennych sukcesów w gotowaniu. Jakie kupić garnki do kuchni? Jaka patelnia kuchenna powinna się tam znaleźć? Podpowiadamy!

Co powinien zawierać każdy zestaw garnków i patelni kuchennych?

Dostępne w sklepach porządne garnki i patelnie do kuchni mogą się różnić od siebie między innymi przeznaczeniem. Jeżeli chodzi o pierwszą kategorię naczyń, poza ich tradycyjną wersją do wyboru mamy również rondle. Mianem tym określa się garnki w kuchni wyposażone w jeden uchwyt. Doskonale nadają się one między innymi do podgrzewania mleka czy przyrządzania sosu do makaronu. Jakie garnki do kuchni warto kupić? Do czynienia możemy mieć również z naczyniami służącymi do gotowania makaronu czy szparagów. A co, jeżeli chodzi o zestaw patelni? W jego skład może wchodzić między innymi wersja grillowa oraz naczynia ułatwiające smażenie naleśników czy przyrządzanie jajek sadzonych.

patelnia grillowa

Najlepsze naczynia do kuchni indukcyjnej

W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszą się kuchenki indukcyjne, czyli urządzenia, których działanie opiera się o wytwarzanie pola elektromagnetycznego. Jakie są ich główne zalety? Ciepło jest tu wytwarzane tylko w naczyniu, dzięki czemu podczas codziennego gotowania nie trzeba się obawiać o przypadkowe poparzenie. Kuchenka indukcyjna szybko się nagrzewa, co pozwala na szybkie przyrządzanie potraw i obniżenie comiesięcznych rachunków. Do jej atutów zalicza się także łatwość w utrzymaniu w czystości. Wynika to z braku trudno dostępnych zakamarków oraz tego, że resztki jedzenia, które przypadkowo wypadną na płytę w czasie gotowania nie przypalają się. Warto wspomnieć tutaj również o tym, iż kuchenki indukcyjne mogą być wyposażone w szereg praktycznych funkcji, takich jak na przykład przyspieszanie mocy grzania czy zabezpieczenie przed dziećmi.

patelnia nieprzywierajaca

Jakie garnki do kuchni indukcyjnej sprawdzą się najlepiej? Do gotowania na niej nadają się wyłącznie naczynia oznaczone specjalnym znakiem indukcji, którym jest zwojnica. Znajduje się ono na spodzie naczyń lub na ich opakowaniu. Naczynia do kuchni tego typu posiadają dno wykonane z ferromagnetycznego materiału lub zawierającego jego domieszkę, które płyta indukcyjna jest w stanie wykryć. Chcąc upewnić się, czy dane naczynie nadaje się do użytkowania na indukcji, wystarczy przyłożyć do jego dna magnes. Jeżeli go przyciągnie, to znak, że do czynienia mamy z garnkiem wykonanym z użyciem materiału ferromagnetycznego.

Wybierając komplet garnków na kuchenkę indukcyjną, szczególną uwagę powinno się zwrócić także na ich średnicę. Jeżeli posiada ona pola grzewcze, należy zaopatrzyć się w zestaw naczyń do kuchni o takiej samej lub nieco mniejszej wielkości. Jeśli będzie ona większa, kuchenka może nie być w stanie ich wykryć. Garnki i patelnie do kuchni indukcyjnej muszą posiadać grube, odporne na odkształcenia, płaskie dno idealnie przylegające do powierzchni płyty grzewczej, gwarantując w ten sposób równomierne rozprowadzanie ciepła. Gdy jest ono zbyt płaskie, może być podatne na deformację, wydłużając w ten sposób czas gotowania i powodując głośną pracę urządzenia. Patelnie do kuchni indukcyjnej powinny mieć dno składające się z 3-6 warstw, z których każda pełni nieco inną funkcję. Zewnętrzna jest wykonana z ferromagnetycznego materiału, środkowa — stali nierdzewnej lub aluminium, a wewnętrzna — pokryta nieprzywierającą powłoką.

Wiemy już, jakie garnki do kuchni elektrycznej są najlepszym rozwiązaniem. A co, jeżeli chodzi o patelnie na kuchnie gazowe? Do urządzeń tego typu pasują niemalże wszystkie profesjonalne garnki do kuchni dostępne na sklepowych półkach.

Aby naczynia w kuchni mogły w należyty sposób spełniać swoją funkcję, powinny być dopasowane zarówno do kulinarnych upodobań domowników, jak i rodzaju znajdującej się tam kuchenki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here